5 mei 2020 onthulling!

Terwijl vrijwel alle 5 mei festiviteiten werden geannuleerd ging de onthulling in Bloemendaal door, Met Barry Atsma als ere gast. Dit was alleen mogelijk met een kleine groep die onderling afstand hield. Genodigden mochten alleen twee aan twee het monument bezoeken. Na 5 mei was het beeldhouwerk voor ieder te bezichtigen.
Zie het Parool

Dankwoord Burgemeester Elbert Roest bij onthulling Bankiers van het Verzet

"Vandaag eren wij twee broers uit Bloemendaal. Gijsbrecht en Walraven van Hall. Gijs en Wally, de Bankiers van het Verzet. Zij durfden het aan om met vier collega's het 'Nationale Steun Fonds' op te richten. Een fonds waarmee zo'n 150.000 Nederlanders zonder inkomen door de oorlog werden geholpen. Onderduikers, treinstakers en gezinnen van koopvaardijschippers die onder de Britse vlag voeren, overleefden met geld uit het fonds.

Vandaag eren wij allen die zorgden dat er levens gered werden met het fonds. Van de bankiers die de enorme bedragen vrij wisten te spelen tot de vrouwen die het op de fiets naar de adressen brachten.
De moed die zij betoond hebben was, is en blijft uitzonderlijk. Individuele moed gecombineerd met onderling vertrouwen en samenwerking.

Daarom is het ook zo treffend dat kunstenaar juist die samenwerking in de kunstwerken heeft weten te verbeelden. De samenwerking van de Bankiers van het Verzet in beelden en in korte verhalen. En de samenwerking van onze Bloemendaalse broers Wally en Gijs, door wie zoveel volwassenen en kinderen gered werden.

Wat hadden wij hier vandaag graag met meer mensen hen allen eer betoond. Ik weet hoeveel werk Marlies ter Borg heeft verzet om het in deze vorm mogelijk te maken. Dank daarvoor! Dank ook aan het comité Gijs en Wally. Door hun initiatief worden wij vanaf nu keer op keer herinnerd aan wat met individuele moed en samenwerking bereikt kan worden.

Ik hoop dat het een inspiratie mag zijn voor ons in Bloemendaal en in het bijzonder voor de jonge mensen in onze gemeente. Daarom ben ik ook blij dat ik bij deze het silhouet van Gijs, Wally en een door hen gedragen kind symbolisch mag overhandigen aan Florentine van der Schriek van basisschool SAB. Deze school werd 95 jaar geleden opgericht door de vader van de verzetsbroers. Zodra de school weer opengaat komt dit geschenk van de gemeente daar te staan."

ZIE VOOR BEELDEN