Beeldhouwer Frans van der Ven

Bank ven het Verzet: Het Verhaal met Laser gegraveerd op Twee Granieten Dijkjes
Gijs en Wally in brons

door
FRANS VAN DER VEN een regionaal bekende beeldhouwer uit Almere. Hij heeft veel in zijn mars. Drie verschillende technieken past Frans toe rond het thema van Gijs en Wally Bedankt! Hij maakt niet alleen een elegant maar gespassioneerd bronzen beeld van Wally en zijn broer Gijs. Geen zwaar monument maar een speelse weergave van alle ambivalenties en spanningen die het verzet van de broers kenmerkten.
Van dit beeld is een silhouet in staal. Ten derde maakt hij een uitgebreid monument in graniet, bestaande uit twee dijkjes. Daarop wordt het verhaal van de Bankiers van het Verzet verteld in beelden en korte teksten.
FRANS VAN DER VEN:
"Jarenlang werken in opdracht heeft mij geleerd te luisteren naar het verhaal van de opdrachtgever. Het blijft een uitdaging om de gulden middenweg te vinden tussen dienstbaarheid aan de wensen van de opdrachtgever en aan de eigen creatieve verlangens."

OPDRACHTGEVER MARLIES TER BORG:
"Frans verdiept zich intensief in het the
ma. Hij blijft in de uitvoering tot het laatst flexibel. In intensieve interactie met de opdrachtgever Marlies ter Borg en andere betrokkenen werden de beelden ontwikkeld. Frans heeft een engelen geduld. Er zijn maar twee puntjes van kritiek, Frans werkt veel te hard en hij lijkt niet om geld te geven. Karakteriseert dat de ware kunstenaar? De samenwerking ook met het comité Gijs en Wally Bedankt! met vertrgenwoordigers van de familie van Hall, Ellen en Raimond was zeer plezierig!"